Medische trainingstherapie – Fysio Centrum Optimaal Vijfvinkel – Roosendaal

Fysio Centrum Optimaal Vijfvinkel

Welkom bij Fysio Centrum Optimaal Vijfvinkel.

Optimaal herstel is onze zorg.

Medische trainingstherapie

Trainingscentrum

 Fysio Centrum Optimaal beschikt over optimale faciliteiten voor medische trainingstherapie, fysio-fitness en revalidatie.

Fysio-fitness of medische training

Een fitness vorm maar dan gericht vooral op mensen met lichamelijke klachten die specifiek wat meer aandacht en individuele begeleiding nodig hebben door een bewegings-expert. Vaak is dit een traject na fysiotherapie en wordt ook door je eigen fysiotherapeut gedaan. Chronisch lichamelijke gebreken waarvoor fitness te belastend is, krijgen hier op maat een bewegingsprogramma.

Medische Trainingstherapie

Deze therapievorm, ontwikkeld in Scandinavië, past de principes uit de trainingsleer toe binnen de medisch aangewezen preventie, therapie en revalidatie maatregelen. De medische trainingstherapie is geen fitness of fysio -fitness. Er wordt nog meer aandacht besteed aan individuele klachten. Sommige fysiotherapeuten vinden deze methode als een exclusief onderdeel van manuele therapie. Deze oefenvorm wordt gedoseerd op opleidingen manuele therapie, maar is niet exclusief. Dat is ook niet nodig. Medische Trainingstherapie is geschikt, om een teveel aan beweging te stabiliseren. De bedoeling bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewricht – en spierstelsel structureel toe.

Doel van medische trainingstherapie:
Het einddoel is een optimaal functieherstel, waarbij het activiteitenniveau vergroot wordt. Goed functioneren is mogelijk als er een evenwicht is tussen de belastbaarheid en de dagelijkse belasting van de patiënt. Met de medische trainingstherapie kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verholpen.

Toepassing van medische trainingstherapie:
De training is gericht op de uitgangspunten en doelstellingen van de individuele deelnemer. De functiegerichte training wordt toegepast met en zonder hulp van toestellen en trekapparaten.
Door de deskundige begeleiding is de kans op overbelasting of blessures gering.
Op verantwoorde wijze wordt gewerkt aan het functieherstel. Tevens wordt een oefenprogramma voor thuis opgebouwd om de zelfredzaamheid te bevorderen en om een herhaling van klachten te voorkomen.

Trainen in groepsverband:
De medische trainingstherapie wordt bij ons gegeven in een groep van gemiddeld 5 á 6 personen. De meerwaarde van het werken in groepsverband ligt in het elkaar kunnen stimuleren en herkenning.

Fitness

Onder begeleiding van een fysiotherapeut is het mogelijk op een verantwoorde en plezierige manier aan uw fitheid te werken. Dat kan verbeteren of onderhouden zijn. Of je wilt jezelf qua prestaties verbeteren, bijvoorbeeld als sporter of bij arbeid. Meestal zijn hierbij geen aandoeningen. Bij fors conditieverlies door langdurig inactiviteit, mogelijk door een blessure of na langdurig bedrust kan er goed gedoseerd herstel training aangeboden worden b.v. om uw vroegere conditie te herwinnen. Na zwangerschap is ook een doelgroep b.v. om de buikspieren, bilspieren en beenspieren aan te sterken.

Revalidatie training

Trainingsvorm die na verwijzing van een specialist of huisarts gebeurt. Postoperatief werken aan een functie herstelprogramma.